Voliereplanten

 Beplanting voor de voliére (niet giftig)

Zuurbes Zuurbes

De zuurbes is een struik die behoort tot de berberisfamilie. De struik komt van nature voor in Eurazië. De struik wordt 1-4 m hoog. Op de stengel zitten meestal in drie delen vertakte, 3-8 mm lange bladdoorns.

 

 

 

Wilg                                                                                                                                Wilg

Wilg is een geslacht van tweehuizige bomen en struiken uit de wilgenfamilie. Wilgen zijn bladverliezende bomen met verspreide bladstand. De knop heeft één knopschub.

 

 

 

Wilde wingerd

Wilde wingerd is een geslacht van houtige klimplanten uit de wijnstokfamilie. Het geslacht komt tegenwoordig van nature voor in Noord-Amerika, Oost-Azië en de Himalaya. Naast Wilde wingerd wordt het geslacht ook wel kortweg Wingerd genoemd.

 

 

Vuurdoorn

Vuurdoorn is een geslacht van groenblijvende struiken uit de rozenfamilie. Het geslacht komt van nature voor van Zuidoost-Europa tot Zuidoost-Azië. Het geslacht is nauw verwant aan Cotoneaster.

 

 

 

Vogelmuur

Vogelmuur is een lage, eenjarige plant uit de anjerfamilie. De bloeitijd loopt van januari tot december. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slechts één wortelstelsel. De 3-40 cm lange stengels zijn groen of rood.

 

 

 

Vlinderstruik

De vlinderstruik is een plant uit de helmkruidfamilie. In Europa is de soort vooral als tuinplant in gebruik, maar de plant komt ook verwilderd voor. De struik kan enige maar geen zeer strenge vorst verdragen, bij circa -15 °C kan de plant sterven.

 

 

 

Vlier de gewone

De gewone vlier is een plant uit de muskuskruidfamilie. De bloei is van mei tot juli. De bestuiving vindt plaats door insecten. De vruchten zijn in september en oktober rijp.

 

 

 

Viooltje

Viooltje is een geslacht uit de viooltjesfamilie. Het geslacht kent circa vierhonderd soorten die voorkomen in gematigde streken. De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen.

 

 

 

Veldzuring

Veldzuring is een vaste plant uit de duizendknoopfamilie. De soort kan meer dan 0,5 m hoog worden. Vaak en met name op zonnige plaatsen zijn veel delen van de plant rood aangelopen.

 

 

 

Varkensgras

Varkensgras is een geslacht van kruidachtige planten uit de duizendknoopfamilie. Het geslacht komt wereldwijd zeer algemeen voor, met name in de gematigde streken. De botanische naam Polygonum betekent “veel knieën”.

 

 

 

Valse christusdoorn

De valse christusdoorn is een bladverliezende boom die uit Noord-Amerika stamt. De boom groeit snel en verschaft daarom vlug schaduw. Hij kan een hoogte van 20-30 m bereiken. Kenmerkend zijn de grote doornen aan stam en takken.

 

 

 

Tijm

Tijm is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Het omvat kruidachtige of houtachtige planten met een zeer aromatische geur, die tot 30 cm hoog worden en in schijnkransen bloeien.

 

 

 

Straatgras

Straatgras is een eenjarig, soms tweejarig en in een enkel geval [Vaste plant|overblijvende] beemdgras dat niet hoger wordt dan 25-30 cm, maar meestal veel kleiner blijft. De plant bloeit al op jonge leeftijd.

 

 

 

Spar 

Spar (Picea) is een geslacht uit de dennenfamilie (Pinaceae). … De spar is van de den (Pinus) te onderscheiden doordat de naalden bij de spar afzonderlijk en bij de den bij elkaar staan. Ook heeft de spar …. Wetenschappers hebben de leeftijd bepaald door de koolstof in het hout van de boom te analyseren.

 

 

 

Sorbaria

Omschrijving: Winterhard. Bladverliezend. Sorbaria sorbifolia ‘Sem’ is een opvallende sierheester met opvallende bladkleuren. Het is een tot minimum 2 m hoge struik met rechtopstaande, tamelijk stijve, bruine takken met veel merg. Jong blad is oranje geel. Later verkleurt het blad naar mooi lichtgroen

 

 

 

Sneeuwbes

De sneeuwbes is een struik, die behoort tot de kamperfoeliefamilie. Het is een stinsenplant en wordt veel aangeplant in plantsoenen en tuinen. De plant komt van nature voor in Noord-Amerika. De bessen zijn giftig doordat ze saponinen bevatten.

 

 

 

Sneeuwbal

Sneeuwbal is een geslacht uit de muskuskruidfamilie. Sommige soorten hebben de afmeting van kleine bomen. Het natuurlijke verspreidingsgebied van dit geslacht beslaat de gematigde en subtropische gebieden op het noordelijk halfrond.

 

 

 

Sleedoorn

De sleedoorn is een 2-6 m hoge struik uit de rozenfamilie. De soort komt van nature voor in de Benelux, waar de plant vooral langs bosranden voorkomt. Het hout is zeer hard.

 

 

 

Sla

Een bladgewas of bladgroente is een gewas dat om het blad geteeld wordt. Tot de bladgewassen behoren verschillende groentesoorten. Sommige soorten worden rauw of gekookt gegeten en andere alleen gekookt.

 

 

 

Skimmia

Skimmia is een geslacht van overblijvende, groenblijvende planten uit de wijnruitfamilie. Het geslacht telt zeven of acht soorten, die in het algemeen afkomstig zijn uit Oost-Azië. De dikke, stevige bladeren zijn afwisselend geplaatst.

 

 

 

Sierappel

De Japanse wilde appel, beter bekend als sierappel, is een boom die in het voorjaar een kleurrijke bloesem heeft en in de herfst appeltjes draagt. De appeltjes kunnen afhankelijk van het ras in grootte variëren van vrij groot tot zeer klein.

 

 

 

Scindapsus aureum

Herkomst: De officiele naam van deze plant is Epipremnum pinnatum, de naam van het ras Aureum. De plant is echter bekender onder de aloude naam: Scindapsus aureum, kortweg Scindapsus.

 

 

 

Rozenbottel

De rozenbottel is de vlezige vrucht van een roos. Botanisch gezien is de bottel niet alleen opgebouwd uit het endocarp, het exocarp en het mesocarp, maar vormt de opgezwollen bloembodem, net zoals bij de appel, het vruchtvlees.

 

 

 

Rozen

Rozen zijn bloemplanten die tot het geslacht Rosa behoren. Er komen ongeveer 300 soorten in het wild voor. Daarnaast bestaan er vele veredelde vormen. De vrucht van de roos heet rozenbottel.

 

 

 

Rozemarijn

Rozemarijn is een houtige plant uit de lipbloemenfamilie. De winterharde, vaste plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië.

 

 

 

Roderibes

De rode ribes is een plant uit de ribesfamilie. De plant komt van nature voor aan de Amerikaanse westkust. De bloemen verspreiden een kenmerkende geur.

 

 

 

Robinia

Met de robinia, acacia, witte acacia of valse acacia wordt in Nederland en Vlaanderen Robinia pseudoacacia bedoeld. Ze behoort tot de vlinderbloemenfamilie.

 

 

 

Prunus

Het geslacht Prunus behoort tot de rozenfamilie. Het geslacht omvat 400 soorten. De vrucht is een steenvrucht. Volgens de 23e druk van de Flora van Heukels komen de volgende soorten in Nederland voor: Weichselboom Laurierkers Amerikaanse vogelkers

 

 

 

Pruikenboom

De pruikenboom is een plant uit de pruikenboomfamilie. De plant kan tot 7 m lang worden. De Nederlandse naam is afgeleid van de rozige, harige pluimen die karakteristiek zijn voor de soort in de periode dat deze vrucht draagt.

 

 

 

Physocarpus

Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ is gedurende de zomer een lust voor het oog. Het blad van deze blaasspirea is namelijk vrij donker en Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ bloeit met witte bloemen in mei. Na de bloei worden vanaf juni decoratieve rode vruchten gevormd die mooi contrasteren met het purperbruine blad.’Diabolo’ zal uiteindelijk circa 220 tot 250 cm zijn.

 

 

Perzikkruid

Perzikkruid is een algemeen voorkomende, eenjarige plant uit de duizendknoopfamilie.

 

 

 

Paardenbloem

De paardenbloem is een soort uit de composietenfamilie. In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren.

 

 

 

Millet

Millet, een van de verschillende soorten graangrassen in de Poaceae-familie, gekweekt voor hun kleine eetbare zaden. Milletten werden waarschijnlijk meer dan 4.000 jaar geleden voor het eerst in Azië gekweekt en tijdens de middeleeuwen waren ze belangrijke graankorrels in Europa.

 

 

 

Meidoorn

Meidoorn (Crataegus) is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het geslacht wordt ook wel haagdoorn of steendoorn genoemd. Het zijn struiken die van nature in Europa, Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika voorkomen. Sommige soorten komen ook als boom voor.

 

 

 

Lavendel

Het geslacht is terug te vinden in veel tuinen omwille van de paarse kleur en de geur van de bloemen. De struik wordt niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. De bloemen zijn puntvormig en kunnen tot wel acht centimeter lang worden. Lavendel wordt ook als sierplant gebruikt.

 

 

 

Lariks

Lork, larix of lariks is een geslacht van coniferen. Het geslacht is het enige algemeen in West-Europa voorkomende geslacht dat in de winter zijn naalden laat vallen. Larix komt voor in de koelere gematigde streken op het noordelijk halfrond.

 

 

 

lampenpoetsersgras

De belangrijkste soort van lampenpoetsersgras is Pennisetum alopecuroides. Deze grassoort heeft prachtige namen gekregen die hij dankt aan de opvallende aren die in de herfst boven de plant uitsteken.

 

 

 

 

Kruisbes

De kruisbes of stekelbes behoort evenals de aalbes, de alpenbes en de zwarte bes tot de ribesfamilie. In Vlaanderen is de term stekelbes algemeen gangbaar, de kruisbes vormt dan ook een stekelige struik.

 

 

 

 

Krentenboom

krentenboompje is een geslacht van ongeveer 25 soorten heesters uit de rozenfamilie. Het geslacht is inheems in de gematigde gebieden van het noordelijk halfrond.

 

 

 

 

Kornoeltjes

Kornoelje is een geslacht van dertig tot vijftig soorten struikachtige planten en bomen in de kornoeljefamilie. Veel soorten hebben tegenoverstaande bladeren, maar bij enkele soorten staan ze afwisselend.

 

 

 

 

Koninginnestruik

Kolkwitzia amabilis of koninginnenstruik bloeit met roze puimen im de periode mei-juni. De buitenzijde van de bloemen is roze en de binnenzijde van de bloemen hebben oranje vlekken. Kolkwitzia amabilis bereikt een hoogte van 250-300 cm en wordt uiteindelijk net zo breed.

 

 

 

Kleefkruid

Kleefkruid is een plant uit de sterbladigenfamilie. De plant dankt zijn naam aan het feit dat ze vast blijft zitten aan alles wat er langs strijkt. Dat komt door de vele haakjes die aan de stengel en de vruchten van kleefkruid zitten.

 

 

 

 

Jeneverbes

De jeneverbes is een conifeer uit de cipresfamilie. Het is een van de weinige coniferen, naast de grove den en de taxus, die van nature voorkomt in de Benelux.

 

 

 

 

Jasmijn

Jasminum is een geslacht uit de olijffamilie. De naam is afkomstig van het Perzische Yasmin, dat ‘geschenk van God’ betekent.

 

 

 

 

Japanse wijnbes

De Japanse wijnbes is een plant uit de rozenfamilie. De soort behoort evenals de gewone braam en de framboos tot het geslacht Rubus. De soort komt van nature voor in Korea, Japan en China. Tot het geslacht Rubus behoren meer dan zeshonderd soorten.

 

 

 

Hazelaars

De hazelaar is een in West-Europa inheemse struik uit de berkenfamilie. De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is.

 

 

 

 

Haagbeuk

De haagbeuk, helzenteer, hesselteer, steenbeuk, jukbeuk of wielboom is een 15-25 m hoge boom uit de berkenfamilie.

 

 

 

Goudsbloem

De goudsbloem is een plant die behoort tot de composietenfamilie. De soort wordt in siertuinen gebruikt. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Het is een eenjarige plant met meestal oranje, maar soms ook gele bloemen.

 

 

 

Glansmispel

De glansmispel, in het Latijn photinia, is een plantengeslacht waarvan enkele soorten erg geschikt zijn als haagplanten. De bekendste glansmispel is de “Red Robin”, die als haagplant steeds bekender wordt, maar er bestaan daarnaast nog andere glansmispels die als haag kunnen worden geplant.

 

 

Gierst

Gierst is een groep van graangewassen met kleine korrels, die tot de grassenfamilie behoort. Meestal wordt echter met gierst de soort Panicum miliaceum bedoeld. De korrelopbrengst per ha is ongeveer 700 kg.

 

 

 

 

 

 

Gelderse roos

De Gelderse roos is een plant uit de muskuskruidfamilie. De soort komt van nature voor in de Benelux. De plant wordt tot 3 m hoog. De Gelderse roos bloeit in mei en juni met witte bloemetjes die in platte tuilen voorkomen.

 

 

 

 

Fruitbomen

Fruitbomen in 350 soorten in allerlei vormen en onderstammen.

 

 

 

 

 

Esdoorns

Esdoorn of ahorn is een geslacht van loofbomen en heesters. Afhankelijk van de taxonomische opvatting wordt dit geslacht ingedeeld bij de esdoornfamilie of de zeepboomfamilie. Esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond.

 

 

 

Engels raaigras

Engels raaigras is een dichte zoden-vormende, vaste plant uit de grassenfamilie. Engels raaigras komt zowel van nature als uitgezaaid in Nederland voor. Nederland ligt in het genencentrum van Engels raaigras.

 

 

 

 

Elzen

Els is een geslacht uit de berkenfamilie. Het geslacht omvat circa dertig soorten die op het noordelijk halfrond voorkomen. Het zijn vochtminnende loofbomen die bloeien voordat de bladeren verschijnen.

 

 

 

 

Dwergkwee

Dwergkwee, kweeappel, Japanse dwergkwee, Japanse sierkwee: het zijn allemaal namen voor een en dezelfde struik: Chaenomeles. Von Siebold ontdekte in Japan talloze gekweekte variëteiten van dwergkwee. Zo’n veertig jaar daarvoor (1796) haalde Sir Joseph Banks dwergkwee al uit China.

 

 

 

Duindoorn

De duindoorn is een tweehuizige struik; er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Hij wortelt zowel horizontaal als verticaal. De plant komt in Nederland van nature vooral voor in open, kalkrijke duinen.

 

 

 

 

Distels

Distels zijn planten van het geslacht Carduus. Het zijn stekelige planten met bloemen in hoofdjes, omgeven door puntige omwindselblaadjes. De kleur is meestal rood tot paars, soms lila of wit. De vruchtjes aan de top zijn voorzien van vruchtpluis.

 

 

 

Dille

Dille is een plant uit de schermbloemenfamilie. Uit dezelfde plantenfamilie komen venkel en kervel. Dille heeft fijne, naaldachtige bladeren. Het is een kruid met een heel verfijnde smaak. Het is de enige soort in het geslacht Anethum.

 

 

 

Coniferen

De coniferen vormen een groep in het plantenrijk met ruim zeshonderd soorten. Ze horen tot de naaktzadigen en zijn daarvan de meest soortenrijke groep.

 

 

 

 

Bruidssluier

De Chinese bruidssluier is een plant uit de duizendknoopfamilie.Het is een snelgroeiende, tot 15 m hoge slingerplant afkomstig uit het westen van China.

 

 

 

 

Brem

De brem is een struik uit de vlinderbloemenfamilie. De soort lijkt op de aanzienlijk zeldzamere gaspeldoorn, maar heeft geen doorns. De struik kan een hoogte van 2 m bereiken. De takken en twijgen zijn vijfkantig en niet behaard.

 

 

 

Brandnetel

Brandnetel, Urtica, is een plantengeslacht waarvan in Nederland en België de grote brandnetel, Urtica dioica, en de kleine brandnetel, Urtica urens, voorkomen. Het geslacht kent tussen de 30 en 45 soorten, waarvan er 4 in Midden-Europa voorkomen.

 

 

 

Braam

Braam is het plantengeslacht met de wetenschappelijke naam Rubus. Het is ook de naam van de vruchten van enkele belangrijke vertegenwoordigers van dit geslacht. Dit artikel behandelt beide begrippen.

 

 

 

 

Bosbes

De blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) is een vaste plant uit de heidefamilie (Ericaceae). Het is een struikje van 15-60 cm hoog (of zelfs iets meer). De plant houdt niet van kalkhoudende grond, maar past zich beter aan op een vochtige, zure bodem. De kalkmijdende plant groeit voornamelijk in open bossen.

 

 

 

Bosaardbei

De bosaardbei, is de wilde tegenhanger van de cultuuraardbei. Maar waar de cultuuraardbei een kruising is tussen soorten, is de bosaardbei een botanische soort.

 

 

 

 

Bamboe

Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die een geslachtengroep (tribus) vormen van de grassen (Gramineae oftewel Poaceae). Dit tribus Bambuseae behoort tot het supertribus Bambusodae en de onderfamilie Bambusoideae. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis en in vrijwel alle talen bekend …

 

 

 

Afrikaantje

Afrikaantje is een geslacht van eenjarige en meerjarige planten uit de composietenfamilie. Er zijn vele tientallen soorten die van nature voorkomen in de warmere streken van Midden-Amerika en vooral in Mexico.