Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Prinses Margriet (1943)

19 januari

Prinses Margriet

Margriet Francisca, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Ottawa, 19 januari 1943) is de derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld en de achtste in lijn voor de troonopvolging. Zij wordt officieel aangesproken met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg prinses Margriet genoemd.

Huwelijk en gezin
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven (1967)
Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven (2011)
Margriet huwde op 10 januari 1967 met Pieter van Vollenhoven, lid van een patriciƫrsgeslacht van het Koninkrijk der Nederlanden. Margriet was de eerste Oranje die trouwde met een Nederlandse burger. Hun huwelijk had in het begin dan ook veel tegenstand. Dankzij koningin Juliana kon het huwelijk doorgang vinden.
Het echtpaar heeft vier kinderen:
Maurits Willem Pieter Hendrik (17 april 1968)
Bernhard Lucas Emmanuel (25 december 1969)
Pieter-Christiaan Michiel (22 maart 1972)
Floris Frederik Martijn (10 april 1975)
De kinderen kregen de persoonlijke titel ‘Prins van Oranje-Nassau’ met het predicaat “Hoogheid”. Margriet en haar echtgenoot hebben samen elf kleinkinderen. Hun kleinkinderen hebben geen adellijke titel.

Brits staatsburgerschap
Door haar afstamming van Sophia, de keurvorstin van Hannover, is Margriet ook Brits staatsburger, gebaseerd op de Sophia Naturalization Act van 1705. Deze wet is sinds 1948 niet langer van kracht, maar geldt nog voor Margriet omdat zij in 1943 geboren werd. Zij heeft van haar rechten nooit gebruikgemaakt en bezit daarom geen Brits paspoort.

Maatschappelijke rol
In 1980 werd Margriets zuster Beatrix koningin der Nederlanden. Beatrix gaf tijdens haar inhuldigingsrede aan in haar hoedanigheid als staatshoofd naast haar man prins Claus ook ondersteuning te zullen krijgen van haar zuster Margriet en haar zwager Pieter. Vanaf die tijd werd prinses Margriet ‘reserve-koningin’ van Nederland. In deze hoedanigheid vervulde zij tal van representatieve taken voor het Koninklijk Huis. Bij officiĆ«le bezoeken van buitenlandse staatshoofden nam prinses Margriet met haar echtgenoot altijd deel. Daarnaast brengt de prinses geregeld een officieel bezoek aan haar geboorteland Canada. Regelmatig bezoekt ze de Nederlandse Antillen. Ze vertegenwoordigde Nederland bij vele gelegenheden, zoals bij de uitvaarten van koning Hassan II van Marokko en de Britse prinses Diana. Ook op Prinsjesdag vergezelde Margriet haar oudste zuster, evenals op Koninginnedag met haar gezin. Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn haar werkzaamheden onveranderd gebleven. De gezondheidszorg en cultuur vormen haar aandachtsvelden. Prinses Margriet zet zich van jongs af in voor het Rode Kruis. Als gediplomeerd verpleegster voer ze op het hospitaalschip Henri Dunant tot aan haar huwelijk. Later vervulde ze bestuurlijke functies bij de Nederlandse afdeling van het Rode Kruis en was ze in de jaren negentig president van het Internationale Rode Kruis en Halve Maan. Voor dit werk bracht zij vele bezoeken aan probleemregio’s in de wereld, maar ook in eigen land kunnen instellingen van gezondheidszorg rekenen op haar belangstelling. Verder was Margriet jarenlang voorzitter van de Europese Culturele Stichting, die bruggen wil slaan tussen de verschillende culturen in Europa.
Prinses Margriet werd vaak onderscheiden, soms om protocollaire redenen, soms vanwege haar werk voor het Rode Kruis. Zie daarvoor de lijst van onderscheidingen van prinses Margriet der Nederlanden.

Gegevens

Datum:
19 januari