Prins Constantijn jarig: klik hier

11 oktober 00:00

Prins Constantijn jarig

prins Constantijn:
Constantijn Christof Frederik Aschwin, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg (Utrecht, 11 oktober 1969) is de jongste broer van Willem-Alexander der Nederlanden. Hij was bij geboorte vierde in lijn voor de troonopvolging. Officieel wordt de prins aangeduid als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Constantijn der Nederlanden.

Hoe moet ik vlaggen: klik hier

Huwelijk en gezin
Op 17 mei 2001 trouwde Constantijn in Den Haag met Laurentien Brinkhorst, met wie hij sinds 1995 een relatie heeft. De kerkelijke inzegening volgde twee dagen later, op 19 mei 2001.

Het echtpaar heeft drie kinderen:
Eloise Sophie Beatrix Laurence (2002)
Claus-Casimir Bernhard Marius Max (2004)
Leonore Marie Irene Enrica (2006)

Eloise is de oudste kleindochter van prinses Beatrix en het enige kleinkind dat is geboren toen prins Claus nog in leven was. Claus-Casimir is de enige kleinzoon van Beatrix. Hij werd geboren daags na het overlijden van zijn overgrootmoeder prinses Juliana. De prins is peetoom van kroonprinses Catharina-Amalia, van gravin Luana, de dochter van prins Friso en Mabel Wisse Smit, en van Felicia, de dochter van prins Maurits en Marilène van den Broek.

Koninklijke functies:
Constantijn verrichtte minder koninklijke taken dan zijn broer Willem-Alexander toen deze nog kroonprins was. Hij heeft in het verleden aangegeven zijn broer te willen ondersteunen wanneer deze koning zou worden.[2] De prins heeft verschillende maatschappelijke functies en ere-lidmaatschappen, waaronder voorzitter van het Prins Bernhard Natuurfonds, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds en beschermheer van World Press Photo. Hij is de vierde in lijn voor de troonopvolging, gevolgd door zijn kinderen. Zijn kinderen zijn sinds het aftreden van Beatrix op 30 april 2013 geen lid meer van het Koninklijk Huis, het recht op troonopvolging hebben zij wel.
Op 3 december 2013 stemden de leden van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in met het wetsvoorstel om hem te benoemen tot regent van koningin Amalia indien haar ouders voor 7 december 2021 komen te overlijden.